De leukste paastradities van Nederlanders op een rij

Er zijn door het jaar heen een aantal tradities die wij als Nederlanders volgen. Met Kerst zijn er een aantal tradities, waar je niet omheen kunt. Voor Pasen geldt hetzelfde. Ben je benieuwd wat nou echt bekende paastradities zijn, die je ook over kunt nemen? Dan moet je snel verder lezen. 

Paaseieren Schilderen

Het uitgebreide Paasontbijt

Van kinds af aan ben je misschien al opgegroeid met een gedekte tafel met Pasen. De supermarkten en andere winkels werken ook mee aan deze tradities. Dat zie je al vroeg in de schappen liggen. Alleen wist je ook dat deze traditie al eeuwenoud is? Officieel is Pasen het einde van het vasten. Dat werd dan ook groots gevierd met een uitgebreid ontbijt op Eerste Paasdag. Naast het einde van het vasten, moesten ook alle winterspullen voor de zomerspullen worden gewisseld. Dat was altijd best een grote klus. Daarom stond er dan ook veel lekkers klaar op tafel. 

De paaseieren schilderen

Ook dit heb je vroeger als kind vaak gedaan. Er werden dan dozen met eieren gekocht, die jullie als kind dan mochten schilderen. Je bent er dan misschien mee opgegroeid, dus voor jou is het normaal. Alleen, deze traditie is voor iedere Nederlander heel bekend, omdat deze traditie ook uit een ver verleden stamt. Hoewel we daar nu verf voor gebruiken deden ze dat vroeger natuurlijk anders. Ze schilderden toen de eieren met natuurlijke kleurstoffen. Zo werden de schillen van uien gebruikt om een rode kleur aan het ei te geven.

Veel eieren eten

Na het schilderen van al die eieren moeten ze natuurlijk ook opgegeten worden. Het is nogal zonde om ze weg te gooien. Het zal je misschien verbazen, maar ook dit gebeurde vroeger al. Rond Pasen hadden de boeren een overschot aan eieren. Dat overschot werd vaak beschilderd en cadeau gedaan aan de armen. Zo zie je maar dat in elk huishouden eieren werden geschilderd. 

Andere boeren zorgden ervoor dat er eieren bij de akkers werden begraven. Dit werd dan eigenlijk gedaan om de goden om een goede oogst te vragen. Er doet een verhaal de ronde, dat daar het paaseieren zoeken vanaf is geleidt. 

Inmiddels is het een traditie om chocolade eieren te verstoppen voor kleine kinderen. Alles wat ze vinden, mogen ze dan met toestemming van hun ouders lekker opeten rond de Paasdagen. Die traditie is dan niet eeuwenoud, maar jij bent er vast wel mee opgegroeid.

Geef een reactie