5 Tips om water te besparen in huis

Je herinnert je vast het watertekort in 2022. Door lange droogte kampten we in Nederland met een tekort aan water. Dat heeft er toe geleid dat we steeds meer moeten bezuinigen. Niet alleen zodat we geen water tekort meer krijgen, maar ook omdat het zonde is van het geld. Alles wordt duurder, dus op water moeten we ook besparen. Lees mee hoe ook jij water kunt besparen in huis.

Vrouw stopt kleding in de Droger

Tip 1: korter douchen

De eerste tip is om minder lang te douchen. Ook al is het jouw momentje om helemaal tot rust te komen. Een douchebeurt verbruikt ontzettend veel water. Je kunt in een veel kortere tijd ook je haren wassen, scheren en je lichaam scrubben. Daarvoor hoef je echt geen half uur te spenderen onder de kraan.

 

Tip 2: Een waterbesparende douchekop

De eerste tip zal al veel water schelen. Om het nog leuker en efficiënter te maken, kun je het beste een waterbesparende douchekop aanschaffen. Deze zorgt ervoor dat je wel het comfort van douchen behoudt, maar dat je minder water verbruikt. Het kan 20-60% schelen op een douchebeurt. 

 

Tip 3: Vaat in de vaatwasser

Het is beter om je vuile vaat in de vaatwasser te zetten. Je gebruikt namelijk uiteindelijk meer water als je het met de hand afwast. Daar staat wel tegenover dat een vaatwasser natuurlijk wel meer energie verbruikt. Zet de vaatwasser dan ook alleen aan als deze helemaal vol is. 

 

Tip 4: Wassen wanneer nodig

Zet jouw wasmachine pas aan als deze helemaal vol zit. Als je kleine wasjes draait ben je namelijk meer water kwijt en je verbruikt meer stroom. Het beste is dus om een grote wasmachine te hebben met de grootste trommel. Die kun je lekker vol gooien, waardoor je veel minder vaak hoef te wassen. Goede tip om mee te nemen bij het uitzoeken van een nieuwe wasmachine. Neem dan ook het energielabel mee onder de loep. Het meest zuinige energielabel helpt natuurlijk het meeste bij het besparen.

 

Tip 5: Opvangen en hergebruiken

Het koude water uit de kraan kun je het beste opvangen om bijvoorbeeld aan je planten te geven of om je waterkoker mee te verwarmen. Het duurt namelijk vaak even voordat je warm water hebt en dat water wil je niet verloren laten gaan. Bovendien kun je het water uit de droger hergebruiken voor je planten of de strijkijzer om maar een voorbeeld te noemen.

Geef een reactie